Terug naar de weblog

Tournee met Haitink, Maria Joao Pires en het Chamber Orchestra of Europe, een verslag

17 May 2009

Op 25 maart vertrok ik naar Luzern voor een tournee van 10 dagen met het Chamber Orchestra of Europe met Bernhard Haitink, dirigent en Maria Joao Pires, piano. Het repertoire is Beethoven symfonie nr 1, 2, 8 en 9. Ouverture Leonore 1 en 3. Pianoconcerten 2 en 3. Dit alles verdeeld in 3 concerten. Op 3 april kwam ik terug.

Moe vertrok ik naar Luzern. Geen probleem, omdat een goed hotel zonder te hoeven reizen en zonder gezinsleven de komende 10 dagen een rustig vooruitzicht leek. Tussen de repetities en concerten door zijn er wel wat uurtjes om uit te rusten. Alle focus op de muziek en verder niets Een beetje nerveus ben ik wel, het orkest is zo fantastisch dat het alle zeilen bijzetten is. Wanneer het eerste concert goed gegaan is kan ik meestal wat ontspannen. Nu zal dat moeilijker zijn omdat de Leonore ouverture behoorlijk lastige fluitsolo's bevat. Spannend dus maar je hebt wel het gevoel dat je leeft. Leuk om iedereen weer terug te zien, het was alweer een jaartje geleden. Het is net een familie en ik voel me snel weer helemaal thuis. Plotseling staat Haitink voor mijn neus en geeft me een hand. 'ook hollands?'zegt hij. Juist daarom heb ik plotseling het gevoel dat ik het wel heel goed moet doen om hem niet teleur te stellen. Dat is gelukkig wel gelukt geloof ik. De concerten waren geweldig!!! Totaal uitverkochte zalen. De zaal is zo hoog dat je de mensen op de bovenste balkons nauwelijks kan zien. Zeer enthousiast publiek. Geen tijd om bij te komen want de volgende dag weer een ander programma. Luzern is een prachtige stad vooral bij mooi weer. Heldere lucht. Je ziet het water en de besneeuwde bergen en realiseert je dan als nederlandse dat je daar tussenin zit. En dat je muziek mag maken met fantastische musici uit heel Europa. Het was weer genieten.